www.ultrashellas-radio.blogspot.com Το επίσημο blog του ραδιοφωνικού σταθμού του συνδέσμου μας | Κατάσταση : Stream status

Σάντος, ο ιδανικός κόουτς για την επόμενη ημέρα


Με τις ευλογίες και των «παλιοσειρών» και εκ των αρχηγών της ομάδας η προσέγγιση του 56χρονου τεχνικού

Δ. ΔΡΑΓΩΓΙΑΣ

Ο ΕΚΤΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ απροόπτου
νέος προπονητής της εθνικής ομάδας κ. Φερνάντο Σάντος θεωρείται άνθρωπος που δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. Πίσω από το σχεδόν μόνιμα θλιμμένο ύφος του πορτογάλου τεχνικού κρύβεται μια οξυδέρκεια την οποία επιμελώς καλύπτει. Στις δηλώσεις
του ποτέ δεν πρόκειται να ακούσεις υπερβολές. Αλλά απαντήσεις θα εισπράξεις. Ευθέως και χωρίς υπεκφυγές. Οπως ευθέως απάντησε στην πρώτη προσέγγιση που του έγινε από τον σημερινό team manager της εθνικής ομάδας και πρώην διεθνή αμυντικό κ.
Τάκη Φύσσα στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν δέχθηκε την (εκ μέρους της ΕΠΟ) πρώτη κρούση για να διαδεχθεί τον κ.
Οτο Ρεχάγκελ στο τιμόνι της Εθνικής μετά τις υποχρεώσεις της ελληνικής ομάδας στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. « Με ενδιαφέρει η πρόταση και με τιμά » είπε τότε και το θέμα έμεινε εκεί ώσπου να ανασυρθεί τις τελευταίες ημέρες και να πάρει επίσημη μορφή, καθώς παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος.

Η κρούση προς τον κ. Σάντος επιβεβαιώνεται- κατά παραλληλισμό- και από την προχθεσινή αποκάλυψη του (παραιτηθέντος πλέον) βοηθού του χερ Οτο, του κ. Γιάννη Τοπαλίδη, ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Ρεχάγκελ εδώ και πέντε μήνες είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την αναζήτηση νέου προπονητή, ενημερώνοντας την ΕΠΟ πως « θα ήταν καλύτερο για όλους να τερματίσουμε τη συνεργασία μας μετά το Μουντιάλ ».

Συνεπώς από τον Φεβρουάριο γιγαντώθηκε στο μυαλό του 56χρονου πορτογάλου προπονητή το ενδεχόμενο ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ελλάδας. Και αυτός ήταν ο ένας από τους δύο βασικούς λόγους που αρνήθηκε την πρόταση ανανέωσης συνεργασίας την οποία του πρότεινε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Θόδωρος Ζαγοράκης . « Θέλω να αποφορτιστώ από την καθημερινή τριβή της ενασχόλησης με ομάδα. Νιώθω κουρασμένος αν και γνωρίζω ότι ύστερα από δυο μήνες θα θέλω να τρέξω στον πάγκο » δήλωσε στις 18 Μαΐου 2010 στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ως προπονητής του ΠΑΟΚ.

Οι μυστικές συνομιλίες
Στον κ. Ζαγοράκη ο Πορτογάλος δεν εκμυστηρεύτηκε τη συζήτησή του με τον κ. Φύσσα, αλλά ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ γνώριζε την εξέλιξη. Ο δεύτερος λόγος που οδήγησε τον κ. Σάντος να μη συνεχίσει στον ΠΑΟΚ ήταν ασφαλώς η δυσμενής οικονομική συγκυρία ειδικά για τον Δικέφαλο του Βορρά. Εχοντας οδηγήσει τους Θεσσαλονικείς στη δεύτερη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος και στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, το παραπάνω σκαλοπάτι έμοιαζε με κυνήγι χίμαιρας.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε την περασμένη Πέμπτη μαζί του, ο κ. Σάντος από την πατρίδα του την Πορτογαλία όπου βρίσκεται, επιβεβαίωσε κάτι που ήδη γνωρίζαμε. Την αγάπη του για την Ελλάδα: « Είπα ότι χρειάζομαι ένα διάστημα ξεκούρασης.Οπως είπα επίσηςότι θα αναζητώ ύστερα από δυο μήνες πάλι ένα γήπεδο για να τρέξω. Γνωρίζω τι γράφεται στην Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχω μιλήσει επισήμως και αναλυτικά. Να ξέρετε πάντωςότι την πρόταση την εκτιμώ και με ενδιαφέρει η προοπτική να ασχοληθώ. Εχω αρνηθεί σε άλλες προτάσεις από συλλόγους ».

Το όνειρό του ήταν να αναλάβει κάποια στιγμή την Εθνική Πορτογαλίας. Η πρόταση από την πορτογαλική ομοσπονδία όμως δεν ερχόταν. Υπό μία έννοια θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η ΕΠΟ πρόλαβε καταστάσεις. Από τη στιγμή που η Εθνική Πορτογαλίας συνεχίζει (υπό τον κόουτς κ. Κάρλος Κεϊρόζ ) τις υποχρεώσεις της στο Μουντιάλ, ο κ. Σάντος δεν θα μπορούσε να περιμένει περισσότερο. Αλλωστε, όπως μαρτυρούν και οι ίδιοι οι πορτογάλοι δημοσιογράφοι, την Ελλάδα την αισθάνεται σαν πατρίδα του.

« Η εμπειρία του παρελθόντος έχει διδάξει ότι στην Πορτογαλία οι ομάδες ψάχνουν για προπονητές που αγαπούν το επιθετικό ποδόσφαιρο. Αντιθέτως προπονητές τύπου Φερνάντο Σάντος και Ζεσουάλδο Φερέιρα, οι οποίοι κοιτούν περισσότερο το αποτέλεσμα, ποτέ δεν αγαπήθηκαν αρκετά από τους οπαδούς. Ωστόσο ο Σάντος, που θεωρήθηκε ο προπονητής της δεκαετίας στην Ελλάδα, μόλις είχε ένα σπουδαίο επίτευγμα με τον ΠΑΟΚ, την είσοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Πόρτο αναδείχθηκε πρωταθλητής και κέρδισε τρόπαια. Στη Σπόρτινγκ συνέχισε τη δουλειά του Μπόλονι και απολύθηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη δεύτερη σεζόν. Στην Μπενφίκα προσπάθησε να κερδίσει τον τίτλο, έμεινε τρίτος στον τέλος και απολύθηκε προτού ξεκινήσει τη δεύτερη χρονιά. Επέστρεψε λοιπόν στην Ελλάδα, όπου κατάφερε πάλι να είναι ευτυχισμένος. Η αξία του είναι η δουλειά και οι Ελληνες το ξέρουν » έγραψε ο δημοσιογράφος κ. Αλεχάντρε Περέιρα στην ιστοσελίδα ionline.pt.

Οι «παλιοί» έδωσαν το χρίσμα
Στη σύντομη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Αφρική, πριν από την επιστροφή της ελληνικής αποστολής στην Αθήνα, μεταξύ του κκ. Πιλάβιου, Φύσσα και ορισμένων μελών του ΔΣ της ΕΠΟ, τη «συγκατάθεσή τους» έδωσαν και οι δύο «παλιοί» και εκ των αρχηγών της εθνικής ομάδας Γιώργος Καραγκούνης και Κώστας Κατσουράνης . Γενικώς ο κ. Σάντος εκτιμήθηκε ως ο ιδανικότερος προπονητής για να διαδεχθεί τον κ. Ρεχάγκελ καθώς συγκέντρωνε δύο βασικά στοιχεία: Είναι άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και ρεαλιστής κόουτς και μάλιστα πολύ κοντά στην προπονητική φιλοσοφία του χερ Οτο.

Ο πορτογάλος πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ (πέρασε για λίγο και από τον Παναθηναϊκό), γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου και πώς μπορεί να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα ελαχιστοποιώντας τις αδυναμίες και της παθογένειές του. Θεωρείται δεδομένο ότι θα επιλέξει τους συνεργάτες του και θα έχει δικό του επιτελείο, ενώ είναι πιθανό να αναλάβει όχι μόνο την Εθνική ανδρών αλλά την ευθύνη-εποπτεία των εθνικών ομάδων σε όλη την κλίμακα. Ισως εκεί να διαφέρει από τον προκάτοχό του, ο οποίος περνούσε το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου στη Γερμανία.

Βαθιά θρησκευόμενος
Ο κ. Σάντος δεν έχει κανένα πρόβλημα μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, αν αυτό του ζητηθεί από την ΕΠΟ. Αλλωστε κι εδώ μπορεί να ακολουθεί τις συνήθειές του. Να επισκέπτεται τον καθολικό ναό και τα Μετέωρα και να κάνει καθημερινά την προσευχή του, αφού η θρησκεία και η πίστη, όχι μόνο στη «στρογγυλή θεά», είναι υψίστης προτεραιότητας για τον πορτογάλο τεχνικό.

Οσον αφορά τον καθαυτό αγωνιστικό τομέα στην εθνική ομάδα των ανδρών, ο κ. Σάντος θα έχει δίπλα του τις παλιοσειρές των Καραγκούνη, Κατσουράνη, Κυργιάκου, Χαλκιά. Μάλιστα με τους πρώτους δύο συνεργάστηκε στην Μπενφίκα την αγωνιστική περίοδο 2006-2007 και νωρίτερα στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ αντίστοιχα, ενώ με τον τελευταίο στον ΠΑΟΚ ως πρόσφατα. Η ευθύνη την οποία θα επωμισθεί ο πορτογάλος προπονητής είναι να οδηγήσει την Εθνική στην τελική φάση του Εuro 2012 (σε Πολωνία και Ουκρανία). Αν θέλει να γραφτεί στην ιστορία ως άξιος διάδοχος του χερ Οτο, δεν έχει παρά να περάσει με επιτυχία τα «εμπόδια» της Κροατίας, της Γεωργίας, του Ισραήλ, της Λετονίας και της Μάλτας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε εγγραφή στο Φόρουμ μας!

Eπικοινωνία :

ulhellas@yahoo.gr

Άρθρα